Zbiranje sredstev za nakup glasbil osnovnim šolam

Z Markom Soršakom, bobnarjem iz skupine Elvis Jackson, smo se pogovarjali o njegovem dobrodelnem projektu “20 za 20”.

  1. Živjo Marko, vem da si večkrat že povedal, vendar še enkrat za naše oboževalce Kje se pleše. Kaj pravzaprav je projekt “20 za 20”?

Ideja projekta je spodbujati mlade in otroke k glasbenem ustvarjanju in jim nuditi to možnost. Zato je cilj, da zberem čim več denarja, da lahko kupim glasbila osnovnim šolam, ki so se na projekt prijavile. 20 za 20 pomeni 20 let bobnanja in 20 izvajalcev, ki sem jih v teh letih srečal in bil z njimi povezan. Gre za dokumentarni DVD, na katerem je 20 video posnetkov. Z glasbeniki zaigram eno njihovo skladbo in naredim spontan intervju. Sporočilo tega je, da se splača vztrajat pri svojih ciljih in slediti svojim sanjam.

Podprite Markota pri njegovi akciji, kupite njegov DVD “20 za 20” z zneskom, ki je odvisen od zmožnosti posameznika. Celotni izkupiček pa bo namenjen nakupu instrumentov za slovenske osnovne šole!

Kontakt za nakup: 00386 51 318 885, simona@eventuspro.si

  1. Koliko šol že sodeluje ali se je odzvalo, koliko instrumentov je že kupljenih?

Glede na to, koliko šol imamo, jih sodeluje malo. Premalo. Razočaran sem. Je pa res, da dobrodelni projekt ni namenjen reševati nekoga v krizi, ampak olajšati in omogočit tistim, ki pokažejo interes, da želijo svojim učencem tudi to omogočit. Interes je dokaj majhen, ampak vseeno dovolj velik, da projekt uspešno izpeljem. Najbrž gre za površno branje mailov.

Do sedaj sem glasbila kupil osnovni šoli  Žiri. Bil sem zelo navdušen nad njihovim glasbenim prizadevanjem. Podaril sem jim bas kitaro z ojačevalcem in celotnim potrebnim priborom in cajon, ki so ga za njih izdelali mariborski Polžki, osebe s posebnimi potrebami.

  1. Povej nam več o DVD-ju, ki si ga posnel z 20 ustvarjalci? Sigurno je vrsta anekdot iz snemalnega studia, povej kakšno, ki si jo doživel pri snemanju s preostalimi glasbeniki?

Na snemanju je bilo veliko smeha in zabave. Vsak izvajalec oziroma bend ima svoj karakter in svojo zgodbo. Ne moreš si zamislit, koliko so lahko eni zakomplicirani in na drugi strani  za tiste, ki pričakuješ, da bodo, niso. Če boste DVD pogledali boste videli in se morda nasmejali ali celo zgražali. Gre za “home made” produkcijo brez vsakršnih popravkov in cenzur.

  1. Kakšen pa je odziv otrok na tvoj projekt, kaj pravijo otroci, ko prideš v osnovno šolo?

Odziv je zelo iskren in pozitiven. Otroci se razveselijo, ker dobijo nekaj in takoj jih začne veliko bolj zanimati, kaj so dobili.10846658_1559043167641488_1170492806_n

  1. Kaj pogrešaš pri tem projektu (odzivnost medijev, šol, staršev, otrok) ?

Najbolj odziv šol. Zavedam se, da projekt rabi svoj čas. Dandanes je veliko dobrodelnih projektov in ljudem tudi to več ne paše. Ampak moj je drugačen in delam za naše otroke, za našo prihodnost. Počasi raste in vse lažje je. Vse več šol bom lahko obdaril in jim ponudil možnost večje izbire.

  1. Mlade, ki se zanimajo za glasbo, daj nam predstavi, koliko investira en profesionalni glasbenik (kitarist, bobnar) za opremo, najem itd na leto?

Oprema danes je za začetek zelo dostopna, če bi primerjali leta nazaj. Pa vendar tukaj gre za interes in voljo. Če govorimo pa o profesionalnosti, pa je to zelo drag šport. Veliko je vlaganj, tako v vaje kot v opremo. Ampak zato jo imamo, da ustvarjamo in se nam povrne.

  1. Kakšno učno pot priporočaš mladim glasbenikom, (ure vaje, nastopanje, seminarji). Kako si se ti naučil igrati bobne?

Priporočam dobrega osebnega učitelja. Nato pa veliko angažiranosti. To ne pomeni samo vadba, ampak tudi poslušanja glasbe in opazovanje in spremljanje drugih glasbenikov. Glasba je umetnost, izražanje in ustvarjanje. Tukaj je prostora za vse, ki si to želijo.

  1. Nasveti za samouke glasbenike, kaj so pomanjkljivosti?

Največkrat je tu učenje inštrumenta brez cilja in prave motivacije. Youtube ni rešitev. Potrebno je delati z ljudmi osebno in biti aktiven na tem področju. Vsako glasbilo ima več, kot si na začetku mislimo, ko si ga zaželimo.

  1. Kakšni so tvoji načrti in skupine Elvis Jackson v prihodnosti?

Skupina Elvis Jackson bo februarja 2015 izdala novo ploščo in se podala v promocijo in na turnejo. Predvsem se pa bomo trudili, da bomo mladim našo glasbo naprej predstavljali in jih skušali motivirati k lastnemu ustvarjanju.

Hvala za intervju Marko!

Avtor: Kje se pleše
Foto:  lastni arhiv Marko Soršak
“20 za 20” je glasbeno – dobrodelni projekt slovenskega bobnarja Marka Soršaka Sokija!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *