Ritem afriških plesov

Afriška kultura v Sloveniji vse prevečkrat ostaja stigmatizirana, dokler naše razumevanje izhaja le iz posrednega stika z afriško civilizacijo. Vključevanje tuje kulture, razvoj sožitja in strpnosti, poteka tudi skozi ples in glasbo. In zares, preizkusiti afriške plese in začutiti njihov ritem je resnično nekaj posebnega.

Za združevanje posameznikov, ki jih zanima afriška kultura in ustvarjanje, s poudarkom na plesu in glasbi, v Ljubljani skrbi kulturno-umetniško društvo Baobab. Društvo ponuja širok spekter dejavnosti, saj afriško kulturo povezuje tudi s sodobnim plesom, glasbo in gledališčem. S svojim programom dodaja raznolikost k obstoječim kulturnim vsebinam in je zanimiva popestritev plesnega dogajanja v Sloveniji.

Afriški plesi imajo za seboj dolgo zgodovino, skozi katero so se zaradi takšnih in drugačnih razmer spreminjali. Tradicionalno so se izvajali ob raznolikih obredih, kot so krst, obrezovanje in poroka. Po osamosvojitvi držav zahodne Afrike pa so imeli predvsem namen spodbujati narodno zavest ljudi, ki so bili prej pod vladavino kolonialnih sil. Danes plesi ljudem predstavljajo možnost, da v glasbi in plesu najdejo uteho, upanje ter občutek svobode. Z njim lahko vsaj za trenutek pozabijo na revščino in neperspektivno okolje, v katerem živijo.

O univerzalnem afriškem plesu sicer ne moremo govoriti, saj že med posameznimi državami zahodne Afrike obstajajo velike razlike v plesnih stilih. V Baobabu poučujejo predvsem plese, ki prihajajo iz zahodne Afrike. Bistvo teh plesov izhaja iz ritma, ki ga dajejo spremljajoči inštrumenti. Kot najpomembnejši med njimi je zagotovo boben. Pomemben element plesov pa je tudi povezava med plesalcem in glasbenikom.
O KUD Baobab

Društvo Baobab, ki je bilo ustanovljeno leta 2009, deluje z namenom predstaviti afriške plese kot odrsko umetnost in jih približati domačemu prostoru. Znotraj konteksta afriške glasbe in plesa poskušajo najti svoj lastni izraz ter ostati zvesti afriški dediščini. Ta temelji predvsem na sožitju ritmov in gibov in združitve plesalca in glasbenika v eno. Plesi temeljijo na ritmu in tako je boben nepogrešljiv inštrument. Baobab pa afriške plese povezuje tudi s sodobnim plesom, ustvarja lastne produkcije ter plesne in gledališke predstave.

V letošnji sezoni ponujajo osem rednih tečajev za odrasle in dva tečaja za otroke. Tečaji afriškega plesa, ki ga poučuje Maša Kagao Knez, se odvija na treh stopnjah. Udeleženci se spoznajo z elementi tradicionalnih plesov zahodne Afrike, urbanimi in sodobnimi plesi, njihovim zgodovinskim ozadjem in pomenom. Ti plesi so organski, zemeljski in omogočajo telesno sprostitev in zavedanje telesa.

Tečaj Afropulz je namenjen tistim, ki nimajo nikakršnega plesnega predznanja. Udeležence poskuša čim bolj sprostiti in jim ponuja, da preko elementov afriških plesov spoznajo svoje telo. S tem povežejo tudi gibanje telesa z ritmom in spoznajo pravilno telesno držo.

Pri tečaju Afro passion, ki je letošnja novost, pa gre za raziskovanje bogate afriške plesne kulture ter hkratno razgibavanje telesa in duha. Prav tako pa je letošnja novost v društvu tečaj Afro Kidz, kjer otroci raziskujejo in izpolnjujejo svojo radovednost, vaditeljica Emina Baj pa poskrbi, da malčki skozi osnovne korake afriškega plesa razvijajo gibalne, ritmične in motorične sposobnosti.  V Studiu Baobab lahko obiščete tudi tečaj Reggaeton, bobnarske tečaje in prav tako letošnjo novost, tečaj petja.

Več o tečajih najdete na www.baobab.si.

Z odpiranjem novemu in sprejemanju nepoznanega skozi ples in glasbo širimo svoja obzorja in hranimo tako naše telo kot duha. Afriški plesi nam lahko dajo to, kar dajejo njihovim naravnim plesalcem – kratek pobeg pred vsakdanjimi skrbmi ter izražanje sebe in svojih občutkov skozi ples.

Spletna stran: www.baobab.si

Kontakt: info@baobab.si, studio@baobab.si

Facebook KUD Baobab: https://www.facebook.com/kud.baobab?ref=hl

Facebook Studio Baobab: https://www.facebook.com/studiobaobabljubljana?ref=hl

Vimeo Baobab: http://vimeo.com/user18582253

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *