Intervju z Andres Laza Moreno in Luciana Arregui – Tango so emocije. Tango je najina tradicija, kultura in ne le ples.

Jeseni sta v plesni šoli Calesita (www.calesitatango.si), učila argentinski tango mednarodno priznana maestra Andres Laza Moreno in Luciana Arregui. Z njima se je pogovarjala Dana iz plesne šole tanga, Calesita in povprašala kaj jima pomeni tango, kaj svetujeta začetnikom,…

Calesita: Kaj vama pomeni argentinski tango?
Luciana: Tango je najin način življenja, je življenje samo. Tango so emocije. Tango je najina tradicija, kultura in ne le ples.

Calesita: Katere so največje razlike v tangu, ki ga vidite v Buenos Airesu in drugod po svetu?
Andres: Tango v Buenos Airesu je drugačen kot v tujini. Pri nas imamo milonge v vsaki četrti in mnogo jih ima dolgo tradicijo. Ljudje, ki so plesali, ko je bil tango še zelo pomemben – tj. v štiridesetih letih 20. stoletja, še vedno plešejo. Vidite lahko torej veliko starejših parov, ki nikoli v življenju niso bili na tečaju in so se naučili tanga le na milongah.

Njih ne zanimajo figure oziroma sekvence. Oni čutijo glasbo in svojega partnerja in gredo zato zvečer plesat. V Buenos Airesu je še vedno prisotna kolektivna zavest o tangu kot kulturi in to je glavna razlika med milongami pri nas in drugod po svetu.

Calesita: Koliko ur dnevno posvetita tangu?
Luciana: Veliko. Najprej zato, ker skoraj vsak dan učiva. Vsak dan tudi vadiva in rada greva na milonge vsaj dva- ali trikrat na teden. Tako se na teden nabere kar veliko ur.

993051_10151665934136838_870945604_n

Calesita: Kaj bi priporočili tistim, ki so se šele začeli učiti tango? Katere so največje napake, ovire?
Andres: Najboljše priporočilo je: bodite potrpežljivi! Tango je zelo težek ples, ampak je vreden truda. In izberite slog tanga, ki vam je všeč, ter se ga držite – ne hodite na tečaje k učiteljem različnih stilov, saj vas bo to samo zmedlo.

Calesita: Kakšen nasvet pa bi dali plesalcem, ki plešejo že nekaj let?
Luciana: Tanga se nikoli ne nehate učiti, vedno lahko postanete še boljši!

Calesita: Kakšni so bili vajini začetki v tangu?
Andres: Midva na začetku nisva plesala na milongah, ampak sva le opazovala preostale pare. V Buenos Airesu moraš najprej znati plesati, preden na milongah stopiš na parket. Na tradicionalnih milongah se zelo spoštuje ljudi, ki znajo plesati, in prav zaradi tega spoštovanja ne greš na plesišče, dokler tanga ne znaš dovolj dobro.

Calesita: Andres, kaj iščeš pri plesalki, ki jo povabiš na ples? In Luciana, kaj si želiš od partnerja, s katerim plešeš?
Luciana: Oba imava enak odgovor – želiva si pozornost partnerja, s katerim plešeš na milongi, in povezanost. Povezanost z glasbo, z drugimi pari na plesišču in seveda med nama. Tango je ples, ki se ga pleše ‘znotraj’, ne pa za občinstvo, ki ga gleda od ‘zunaj’.

Calesita: In še nasvet za naše DJ-e: lahko imenujeta dva orkestra, ki ju imata zelo rada?
Andres: Veliko orkestrov nama je všeč, vendar sta orkester Carlosa Di Sarlija in orkester Osvlada Puglieseja gotovo v ospredju.

Andres se je rodil leta 1983 in začel plesati že pri 14 letih. Kmalu se je pridružil baletu Zaraza Tango, s katerimi je imel prve nastope na najvidnejših milongah v Buenos Airesu.Leta 2002 je imel glavno vlogo na gala dogodku Hugo del Carril, enem izmed najpomembnejših tango dogodkov v začetku 21. stoletja.

Leta 20 04 mu je uspelo priti na zelo zahtevno akademijo ACETA (Academia de Estilos de Tango Argentino), poznano tudi pod imenom Ballet Escuela (Baletna šola). Gre za projekt argentinskega ministrstva za kulturo, ki je želelo zaščititi kulturo argentinskega tanga. Na tej akademiji so starejše generacije najboljših plesalcev predajale svoje znanje in izkušnje izbranim plesalcem nove generacije. Isto leto je imel Andres priložnost delati z velikim maestrom Carlosom Gavitom (ki je danes že pokojni) kot asistent na njegovih tečajih.

Oktobra 2006 je začel plesati s Samantho Anahi Dispari (sestro slavne Geraldin Rojas) in se podal na profesionalno pot tanga. Pod vodstvom njenih staršev, Jorgeja Disparija in Maríe del Carmen, je prevzel stil villa urquiza. S Samantho sta nato začela izvajati skupinske tečaje in delavnice ter poučevati na festivalih in kmalu (leta 2007) je sledila njuna prva turneja po Evropi. Med letoma 2009 in 2011 je bila njegova partnerica Isabel Acuña, s katero je bil na turneji po Aziji.

Leto 2013 pa je za Andresa pomenilo začetek novega obdobja. Od takrat pleše in uči s čudovito plesalko Luciano Arregui. Skupaj učita predvsem v azijskih državah, redno pa tudi nastopata na najbolj znanih tradicionalnih milongah v Buenos Airesu.

Med drugim vodita redne tečaje salonskega tanga v El Besu v Buenos Airesu ter posebne delavnice v prostorih milonge Yira Yira in Porteño y Bailarin. Od julija do novembra 2014 sta na turneji po Aziji in Evropi.

”Glavni cilj najine tango tehnike je doseči povezavo med partnerjema in izraznost njunega plesa. Cilj tanga je namreč tudi povezava, ne le gibanje. Verjameva v popolnost tehnike, zato predajava orodja, ki pomagajo doseči telesno govorico, ki omogoča svobodo v glasbeni interpretaciji in improvizaciji. Le s tem lahko dosežemo spontan občutek gibanja.’

Več o tangu in tečajih pri plesni šoli tanga, Calesita:
splet: www.calesitatango.si
mail: dana@calesitatango.si
fb: https://www.facebook.com/kjeseplese?ref=hl

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *