HIP HOP

Hip hop

Hip hop ali pod natančnejšim izrazom “new style” je plesni stil iz ulic, ki je doživel največji razvoj tovrstnih plesov, saj se je zamešal prav z vsemi tehnikami urbanih plesov in nenazadnje iz okvirov slednjih tudi ˝ušel˝. Hip hop je ples, ki bazira na tehniki, muzikaličnosti in kreativnosti ter dandanes razširja svoja obzorja na vse vrste plesnih odrov in produkcij.

Breakdance

Breakdance (tudi „break“, „breakin`“  ali „Bboying“) je stil, iz katerega se je razvijala  celotna hip hop plesna scena. Bboying sestavljajo štiri prvine; plesni „toprock“, tehnični „footwork“, zadržanje poze v tako imenovanih „freezih“ ter vrtenje na glavi, rokah, ipd. – to so tako imenovani “powermovi”. Pleše se na „break beat“.

Poppin`

Poppin` je znan po „trzanju“ z mišicami in mišičnimi skupinami v raznolikih nenaravnih pozicijah telesa. Tudi samo gibanje je sestavljeno iz nenaravnih gibov, kot so gibi z uporabo izolacij delov telesa in valovi skozi telo, še vedno pa je v gibanju prisoten „groove“. Pleše se večinoma na elektro funk.

poppin from Darko Calesita Tango on Vimeo.

Lockin`

Lockin` je stil, pri katerem je najbolj pomemben „funky groove“, že iz samega imena pa  razberemo, da je to ples, pri katerem gre za „zaklepanje telesa“. Pri tem sta zelo pomembni karizma in energija plesalca. Pleše se večinoma na funk.

lockin from Darko Calesita Tango on Vimeo.

House

House je ples, ki se je razvil z namenom, da se zabava in pleše v paru, kasneje pa je tudi ta plesna zvrst prešla v tekmovalne okvirje. Najprej se je house večinoma plesalo le z zgornjim delom telesa, kasneje pa so (zaradi vpliva break-a) vpeljali še t.i. „loftin“, kar pomeni talni deli. Pleše se na hitrejši ritem – house.

house from Darko Calesita Tango on Vimeo.