Sodobni ples

Address: Tabor 13, Ljubljana
Predstavitev izvajalca:

Capoeira je borilna veščina, ki se je skozi stoletja razvijala med pripadniki afriških plemen in indogenih ljudstev v suženjstvu kolonialne Brazilije. Sužnji so s capoiero ohranjali svojo tradicijo, kulturo, vzdrževali so vitalnost in tako krepili telo in duha v boju za obstanek.

Danes capoeira predstavlja obliko vadbe s katero pridobimo na telesni moči, kondiciji, fleksibilnosti in tudi akrobatiki.

Trening capoeire je posvečen vsem skupinam mišic, zato oseba, ki redno trenira pridobi tudi na  ravnotežju, gibljivosti, srčni vzdžljivosti, oblikovanem telesu, pravilnem dihanju in razvije občutek za ritem. Ob vsem tem pa ima še družabno noto, saj je unikaten način druženja in povezovanja ljudi znotraj skupine, kot tudi na mednarodni ravni.

Prakticirajo jo vsi, moški in ženske, otroci, mladina ter starejši. Učinkovita je prav tako za tiste, ki se niso nikoli aktivno ukvarjli s športom. S pomočjo treninga capoeire lahko izoblikujejo telo, za kakršnega so se trudili celo življenje.

Glavna in najbolj prepoznavna lastnost capoeire, ki jo tako močno loči od ostalih borilnih veščin, je neločljivost glasbe – petje pesmi in igranje inštrumentov. Prav ta navedena dejstva so razlog, da jo mnogi prevečkrat zamenjujejo za ples. Tehnika napada in obrambe se namreč izvaja v prikritem gibanju, cilj torej ni udariti ali raniti nasprotnika, temveč igrivo nakazovati udarce, prakticirati ter dokazovati samoobvladovanje in natančno opazovanje.

Igra capoeire se izvaja v krogu, imenovanem roda. Rodo sestavlja skupina ljudi, ki s ploskanjem in petjem (v portugalskem jeziku) spremljajo ter spodbujajo dogajanje v rodi, znotraj katere sta dva igralca – capoerista. V rodi izmenično izvajata napadalne in obrambene gibe in skušata drug drugega postaviti v neizhoden položaj. Stil in hitrost igre narekujejo inštrumenti. Igra je lahko hitra in vključuje veliko akrobatskih (stil ‘regional’) ali pa je počasna in pretkana (stil ‘angola’).

Ena od najbolj razširjenih šol capoeire na svetu  je CAPOEIRA SENZALA, v Sloveniji učenci treniramo pod vodstvom mestre Luis Clauida (Luis Claudio). Skupina živi in se razvija, že več kot 5 let. Med odsotnostjo mestreja, pa skupino vodi graduirana učenka Živa Ajdovec – Eletrica.

Treningi potekajo s pričetkom septembra celo leto v ŠD- Tabor, Ljubljana in OŠ Simon Jenko – Kranj.

Drži, da je skozi zgodovino spremenila obliko ter pomen, vendar eno še vedno ostaja nespremenjeno: capoeira ohranja kulturo, krepi telo in duha.

Spletna stran: http://www.senzala.si/
Telefon: 040 433 694
Address: Cesta Ljubljanske brigade 33, Ljubljana
Predstavitev izvajalca:

MOJE MESTO OM

Ste tako utrujeni, da namesto sprehoda raje ležete na kavč? Slabo spite, se prebujate in vrtite po postelji vsako noč? Vas vse boli, na da bi bili vzrok fizični napori? Hitro vzrojite in maltretirate svojo okolico? Vam vedno zmanjka energije, da bi končno le zabili gol? Se pogosto sprašujete, od kod prihajate, kaj tu počnete in kam greste od tu? Imate težave najti smisel življenja, odvajanja od slabih navad, neprestanih skrbi o stvareh, na katere tako ali tako nimate vpliva? …….

Znebite se vse te navlake – pridite v MOJE MESTO OM!

Da bi ostali ali postali zdravi, motivirani, polni energije in bili kos vsakdanjim izzivom, moramo nekaj storiti zase – tako v fizičnem kot tudi psihičnem smislu. Spremeniti ali dopolniti moramo način življenja in razmišljanja, sicer nas bodo načele bolezni in namesto uživanja bo naše življenje vse prevečkrat trpljenje. MOJE MESTO OM je ravno pravo mesto kamor se v današnjem ‘norem času’ lahko zatečete na urice sprostitve, okrepite svoje telo in duha in njuno delovanje uglasite z umom… Programe neprestano dopolnjujemo in vsak trenutek so vam na voljo: INTEGRALNA JOGA, TAI JI QUAN, ZVOČNE KOPELI, VODENA VADBA ZA ZRELA LETA, … in drugo.

INTEGRALNA JOGA

… ali »joga sinteze« je znanost o pravilnem življenju in je namenjena vključevanju v vsakodnevno življenje. Vključuje samo-spoznavanje in samozavedanje, kar vpliva na naše vsakodnevne misli, besede, dejanja in reakcije.  Deluje na vse vidike človeka – fizičnega, vitalnega, mentalnega, psihičnega, emocionalnega in duhovnega. Integralna joga je sistem integrirane edukacije ne samo telesa in uma, ampak tudi notranjega duha. Skozi Integralno jogo preoblikujemo človeško osebnost. Mnenje, da joga sestoji samo iz fizičnih vaj oz. samo iz asan (telesnih položajev) in pranajam (tehnik dihanja), je napačno in zelo ozko. Prava joga je veliko več kot asane, pranajame, mudre, bandhe in krije. Te prakse so le pomoč pri jogi. Cilj Integralne  joge je izpopolniti in osvoboditi človeško življenje. Vsak človek ima namreč izjemen potencial v sebi, ampak za razvoj le-tega potrebuje močan in dobro natreniran um, kar pa lahko doseže le z različnimi jogijskimi praksami. Skozi jogijske prakse lahko pridobimo popolno kontrolo nad telesom in umom ter njuno delovanje uskladimo z s potrebami in zahtevami uma. Element, ki je prisoten pri vseh jogijskih praksah (asanah, pranajamah, relaksacijskih tehnikah, meditativnih tehnikah, mantranju itn.), pri vseh vejah joge, o katerem nam govorijo Bhagavad Gita in drugi stari spisi, je opazovanje in zavedanje. Brez opazovanja in zavedanja ni joge. Samo z opazovanjem in zavedanjem bomo spoznali svoj um, njegove izprijenosti, sebe, svojo pravo naravo. Zato se  zdi, da je ravno opazovanje in zavedanje tisto, kar lahko naredi duhovno prakso iz naših vsakodnevnih opravil, dejanj, misli, besed, čustev, reakcij… Z opazovanjem in zavedanjem sebe bomo marsikaj ugotovili, izvedeli marsikaj o sebi in marsikaj lahko spremenili na boljše, kar se bo odražalo v vseh sferah našega življenja.

TAI JI QUAN  (izgovarja se taj či čuan)

… je učinkovita kitajska veščina za krepitev in varovanje zdravja. Temelji na znanosti o negovanju življenjske moči ( či = življenjska energija ), zakonih življenjske energije, ki kroži v človeškem telesu, na teoriji ravnovesja jin-jang in učinkovitih samoobrambnih tehnikah. Poleg akupunkture ter kitajske masaže in zeliščarstva je tai ji quan eden od glavnih stebrov tradicionalne kitajske medicine. Vsi imamo obdobja, ko nam primanjkuje spanca, ko nas pestijo stresi in druge duševne težave, telo pa nas prej ali slej opozori, da nismo v naravnem ravnovesju. Pri tem nam lahko uspešno pomaga tai ji quan, ki svojo učinkovitost potrjuje že več stoletij. Tudi pri nas je vse več navdušencev, mladih in starih, ki vztrajno vadijo in prisegajo na njegovo učinkovitost. Po določenem času rednega prakticiranja tai ji quana se njegovi učinki kažejo na izboljšanju tako fizičnega, umskega kot čustvenega zdravja. Vidno se okrepi imunski sistem, postanemo odporni na prehlade, gripe in podobne sezonske bolezni, izboljšala pa se tudi prekrvavitev (ni več občutka mrzlih nog kot včasih). Poveča se tudi gibljivost sklepov, vezi so prožnejše in mišice močnejše (še posebej nog in trupa). Pozdravijo se je stare poškodbe hrbta in postanemo vitalnejši. Glede zdravja uma se izboljša celostno zaznavanje sebe in okolice, postanemo bolj ustvarjalni in produktivni. Hitreje pa prepoznavamo tudi zunanje stresorje in jih nevtraliziramo, tako da ne padamo v destruktivna čustvena stanja dolgoročneje, saj jih iz tišine v sebi, ki jo razvija izvorni tai ji quan, lahko prestopimo in gremo osrediščeno dalje.

ZVOČNE KOPELI

… izvajamo,  ker vas vibracije zvoka Gonga, Tibetanskih posod in drugih starodobnih glasbil, s svojimi zvočnimi vibracijami, očistijo, zdravijo in poživijo. To so vedeli ljudje že pred tisočletji. Ne nek kakofoničen hrup, ampak zvok posebnih instrumentov, ki so uglašeni na vaše notranje vibracije, na vibracije vaših celic, tkiva in posameznih organov. Zvok odpira energetske blokade v vas, vas popolnoma umirja, odpravlja mnoga bolezenska stanja v začetnih in tudi nadaljevalnih fazah ali vsaj služi, kot podpora, odpravljanju teh stanj. Vse od nekajminutnih pavz, ki si jih privoščite pri nas, do celonočnih meditacij na vikend delavnicah. Zvočne kopeli kombiniramo s Krya in Nidra Jogo, dodajamo barvno in aroma kopel, …

VODENA VADBA ZA ZRELA LETA

… je namenjena predvsem starostnikom, ki se še niso sprijaznili s tem, da je njihovo telo postalo okorno in gibalno omejeno. Že po nekaj vadbah boste občutili neizmerno olajšanje in spremembe, ki vam bodo  spet vlile novo voljo do življenja in tudi dela.

Poleg omenjenih dejavnosti organiziramo tudi:

Predavanja in okrogle mize o vodi,  (srebrna voda,  živa voda, informatizacija vode… ),  Ajurveda, osnove TKM itd…
Čiščenje čustvene posode;
Plesi v krogu;
Joga smeha;
Vsakoletni RETREAD ali umik za 7 dni v tišino, z meditacijo, jogo, Tai JI Quanom in večernimi tematskimi srečanji;
Hoja po žerjavici
Osebna svetovanja

MOJE MESTO OM – PLESNO MESTO
cesta Ljubljanske brigade 33
Ljubljana 1000
Mercator center Šiška – 1. nadstropje
01 510 84 84 in 041 33 33 03
info@plesnomesto.si

help@siol.com
Facebook MO

Facebook PLESNO MESTO
www.plesnomesto.si

IgorT – 041 610 364
Marko Hren – 051 306 191
Anita Vihtelič – 041 615760

Telefon: 01 510 84 84 in 041 33 33 03
Address: Cesta 9. avgusta 1, 1410 Zagorje ob Savi, Slovenija
Predstavitev izvajalca:

 

V letošnjem letu bomo ob vikendih imeli za naše plesalce iDANCE – novost, ki je obnorela svet …
iDance je računalniška igrica brez računalnika, živa interaktivna aplikacija povezuje uporabnika s plesnim gibom, ga fizično aktivira in pozitivno motivira. Ne vključuje elementov nasilja in negativnih vsebin.

10 RAZLOGOV, ZAKAJ plesati v URŠKI:

ker smo plesna šola s 25 letno tradicijo, iz katere je “prišlo” že 500 prvakov
ker znamo voditi igro, ki vas popelje v drug svet
ker vam bomo prebudili željo po plesu, dotiku, romantiki in nežnosti
ker vas bomo vodili od enostavnih plesnih vzorcev do vrhunskega plesanja
ker poskrbimo, da boste razvijali svojo kreativnost in originalnost
ker želimo, da pridobite samozavest, nova znanstva, nova čustva in strasti
ker vemo, da boste povečali moč, hitrost, gibljivost, agilnost in koordinacijo
ker ustvarjamo plesno okolje za mlade od 3 do 3×30 let
ker imamo strokovnjake, učitelje, trenerje, ki to zares znajo
ker zagotavljamo, da nikoli več ne boste rekli NE ob povabilu na ples

Telefon: 070 857 600
Plesni Epicenter | ples s strastjo in dušo
Address: Tbilisijska ulica 59, 1000 Ljubljana, Slovenija
Predstavitev izvajalca:

Nahajamo se na Viču – nasproti Interspara Vič oziroma nad restavracijo Via Bona!ZAKAJ IZBRATI PLESNI EPICENTER? Kakšna je naša vizija in v čem smo posebni?
1. Celostna estetska vzgoja, ne zgolj učenje plesa
2. Zanesljivost in zaupanje, visoka kvaliteta in profesionalnost
3. Podagoško znanje, strokovna izobrazba in izkušnje
4. Za vse generacije
5. Usmerjenost na posameznika in njegove individualne potrebeddOTROCI osvojijo osnove plesnih zakonitosti, orientacijo v prostoru, krajše koreografije ob kvalitetni in raznoliki glasbi,

vključujemo metode plesno-gibalne terapije, kar je za sedaj edinstveno pri nas,
poudarjamo sodelovanje in sprejemanje ostalih plesalcev v skupini,
skrbimo za dobro počutje v svojem telesu,
ustvarjamo prosto ob glasbi, ne plešemo le vnaprej pripravljenih koreografij,
urimo ritem in ritmični posluh,
razvijamo koncentracijo, krepimo moč, raztegljivost, ravnotežje,
sprostimo se in se zabavamo.

VPIS poteka celo leto preko spletne strani!

Za ODRASLE ponujamo širok spekter vadb:

Jogo z vrhunskima učiteljicama – Biljano Dušić ob SREDAH od 17:30 do 19:00 in Snježano Premuš ob TORKIH od 19:10 do 20:30. Za več informacij kliknite tu.
Zumbo, Port de bras in Ladylates, ki je nova body&mind vadba ob baletnem drogu, učinkovita za oblikovanje čudovitega  telesa, za ozaveščanje telesa in umirjanje uma – vodi jih Irena Pfundner Tkalec – več
Vrelec mladosti za zlata leta pa vodi Neva Kralj!  Ime programa je sposojeno iz t.i. petih tibetanskih vaj pomlajevanja, ki so del programa. Program temelji na metodah in tehnikah plesno-gibalne terapije, vključuje dihalne vaje, vaje za ohranjanje gibljivosti ter krepitev telesne moči, prostorsko orientacijo in tehnike sproščanja. Plesne sposobnosti in znanje niso potrebni. Velja le začeti … in vztrajati.  Za več informacij o strukturi srečanja prosim, sledite tej povezavi.

Telefon: 040 978 564, 041 775 714
Address: Trubarjeva 1a, celje
Predstavitev izvajalca:

38 LET NA KRILIH PLESA
Plesni forum Celje ni samo plesna šola, je način življenja, prepričanje!

Smo eden najpomembnejših plesno-gledaliških centrov v Sloveniji s 38. letno uspešno tradicijo na področju sodobnega plesa in plesnega gledališča.

Naše področje delovanja zajema:

plesno izobraževanje , produkcijo plesnih projektov, sodelovanja in gostovanja na festivalih ter plesnih srečanjih, organizacijo koncertov , prireditev in gledaliških dogodkov. Redno skrbimo za izobraževanje in umetniški razvoj mladih plesalcev ,od katerih so nekateri izmed njih uspešno nadaljevali svoja šolanja na plesnih akademijah v tujini in se plesu zapisali poklicno.

Plesni forum Celje ni samo plesna šola, je način življenja, prepričanje!

Vsekakor sem najbolj ponosna na številne plesalce, ki so odraščali ob meni in se skozi številne plesne predstave kalili v krasne ustvarjalce in zanimive osebnosti. V medsebojnem sodelovanju, plesnem ustvarjanju in tudi druženju so se med nami razvile močne človeške vezi, ki ostajajo.., ne glede na dejstvo ali so se kasneje v ples usmerili tudi poklicno ali so se posvetili čemu drugemu v življenju. V vsakem od njih je ostal delček mene, plesa, kot pomemne življenjske izkušnje!«

Telefon: tel.+386 (0)3 541-31-25, gsm. +386 (0)31 674-751 ali +386 (0)31 413-409
Address: Lapajnetova ulica 63, Idrija
Predstavitev izvajalca:

Osnovni namen plesnega kluba je bogatitev kulturnega življenja s spodbujanjem ljubiteljske plesne dejavnosti vseh generacij, predšolskih otrok, šolskih otrok, mladine, odraslih in starejših oseb.

Plesni klub Idrija svoj namen uresničuje z:
*     zagotavljanjem pogojev za delovanje ljubiteljskih plesnih skupin in posameznikov,
*     usklajevanjem in povezovanjem delovanja ljubiteljskih plesnih skupin in posameznikov,
*     zastopanjem interesov Plesnega kluba v javnosti,
*     vključevanjem v Plesno zvezo Slovenije,
*     obveščanjem javnosti o svojem delovanju,
*     povezovanjem s sorodnimi organizacijami, ustanovami, skupinami s področja plesne dejavnosti,
*     organiziranjem plesnih prireditev,
*     izdajanjem publikacij,
*     izvajanjem izobraževalnih programov,
*     nudenjem strokovne pomoči in informacij,
*     spodbujanjem novih oblik plesne dejavnosti,
*     sodelovanjem s plesnimi klubi in društvi Slovencev v zamejstvu,
*     sodelovanjem s sorodnimi klubi doma in v tujini,
*     podeljevanjem priznanj za dosežke na področju plesne dejavnosti,
*     opravljanjem storitev na področju izobraževanja,
*     ukvarjanjem s pridobitveno dejavnostjo v zvezi s širjenjem plesne kulture.

Telefon: 041 43 44 43
Address: Kneza Koclja 25, 2000 Maribor
Zvrsti:
Predstavitev izvajalca:

Plesni studio ANA, se s prvimi plesnimi koraki podaja v svet sodobnega modernega plesa, ki temelji na osnovah novejše plesne pedagogike in ustvarjalnega giba v vzgojno izobraževalnem procesu. Ves program temelji na poučevanju plesne tehnike, svetovno znanih plesnih pedagogov kot so JOAN VAN DER MAST – KOREOGRAFINJE in SVETOVALNKE za sodobni ples, SUSSAN GRISS – predavateljice na LESLEY UNIVERSITY v ZDA – pionirke na področju vključevanja umetnosti v izobraževanje, MARIA SPETH iz Nizozemske, ki se je specializirala za delo in ples z mladimi od 4 – 16 leta, ter še mnogo več svetovno znanih pedagogov iz področja modernega plesa.

Vsebina prvih plesnih uric v Plesnem studiu ANA, bo temeljila na izraznem plesu, z vnašanjem različnih plesnih elementov slovenske in tuje kulture, se pravi otroci se bodo učili različnih plesnih korakov iz različnih zvrsti plesa na otroku prijazen in prijeten način.

V plesni studio ANA se lahko vpišejo vsi otroci od dopolnitve 3 leta starosti dalje. Vpisani bodo razdeljeni po starosti. Vaje bodo potekale 1x tedensko, 60 minut na različnih lokacijah (glede na bivališče otrok) oz je najbojše da nas kontaktirate na:
tel. št: 070 896 636 ali na
spletno poštol: plesni.studio.ana@gmail.com

Plesne ure pod strokovnim vodstvom se bodo redno odvijale vsak teden, saj se plesalci glede na sposobnost in pridobljeno znanje udeležujejo tudi različnih tekmovanj in predstavitev.

Točen urnik odvijanj bo objavljen naknadno, glede na število vpisanih, saj strokovno delo z otroki zahteva predpisano število otrok v skupini, da je dejavnost strokovno izvedena.

Strokovna izvedenka za plese je: DUNJA SMODE

Telefon: 070 896 636
Plesni Studio Intakt – ples kot umetnost za vsakogar
Address: Univerza v Ljubljani, Poljanska cesta 59, 1000 Ljubljana, Slovenija
Predstavitev izvajalca:

PLESNI STUDIO INTAKT- SODOBNI PLES, ples kot umetnost za vsakogar

» For me dancing is a way of thinking. Through dance we can embody the most abstract ideas and thus reveal what we can not see, what we cannot name.« Anna Teresa De Keersmaker

V Plesnem Studiu Intakt se ustvarjanje skozi ples začne pri 4 letih in se nikoli ne konča. Umetniško in programsko ga vodi plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Nataša Tovirac.

To je prostor, kjer se že 28 let skozi različne izobraževalne programe v umetnosti plesa kalijo otroci, mladostniki, odrasli ali starši in stari starši.

Sodobni ples ima svojo tehniko, orodja za spodbujanje domišljije in ozaveščanje lastnega vira v ples, ki je od nekdaj v nas. Plesa ne učimo, le odkrivamo ga v sebi in skozenj svoje telo tehnično brusimo z vajami, z različnimi nalogami kjer misel kroji gib, moč in fleksibilnost uma. Vadba je  lahko sproščena igrivost in hkrati intenziven celosten trening,  ki krepi telo, um in duha, tako se kot diamanti brusimo na vseh nivojih.

Ekipo profesionalnih plesalcev, koreografov in pedagogov v PS INTAKT, ki vodijo 12 različnih tečajev predstavljajo pedagogi sodobnega plesa, ki so se šolali na akedemijah v tujini in doma, Igor Sviderski, Nataša Živković, Maja Kalafatić, Nataša Tovirac in Veronika Valdes, pedagoginja  izraznega plesa, mojstrica plesne improvizacije je Jasna Knez, balet poučuje Špela Repar Lomovšek, ustvarjalni ples za otroke pa pokrivajo Dominika Kacin, Sabina Schwenner, Maja Kalafatić in Nataša Tovirac, vse prekaljene mentorice z veliko izkušnjami pri sistematičnemu plesno ustvarjalnemu delu in psihomotoričnemu razvoju otrok.

NOVOST v slovenskem prostoru Shakti Dance – jogo plesa poučujeta Aleksandar Banić in Nataša Tovirac, slednja vodi tudi jutranjo vadbo Kundalini joge.

Poleg rednih tedenskih tečajev organiziramo tudi video plesne večere, vikend plesne delavnice in  petkove delavnice za raztres po napornem tednu, ki združujejo jogo in gong kopel, pod vodstvom Katarine Hohnec in Vladimirja Janca.

Vsako leto nastopamo na festivalih otroške plesne ustvarjalnosti PIKA MIGA in festivalu mlade plesne ustvarjalnosti ŽIVA, ki sta državna festivala na najvišjem nivoju, udeležujemo se mednarodnega tekmovanja plesnih miniatur OPUS1 z avtorskimi plesi naših plesalcev.

Ob koncu vsake sezone našo ustvarjalnost sklenemo v celovečerni predstavi na odru Centra kulture Španski borci, letos bo ta 11. 06. 2015.

Pri nas lahko  lahko  vse to izkusite in obiščete katerikoli tečaj brezplačno ob 1. obisku skozi celo leto. Dobrodošli.

USTVARJALNI PLES ZA OTROKE
Moto naših plesnih uric je druženje ob ustvarjanju in raziskovanju skozi gib in ples. Otroku prisluhnemo in ga povabimo v proces raznolikega sproščenega giba, podprtega z različnimi vsebinami, ki spodbujajo otrokovo domišljijo in spontano ustvarjajo ples.
S povabilom predlagamo in ponudimo plesno ustvarjanje kot kraljestvo, v katerem je vsak otrok varen in svoboden v svojem izražanju telesa, čustev, misli in spoznanj. Predvsem pa ob tem močno uživamo.

Skupine ustvarjalnega plesa za otroke:
BUBE 1 – 4-5 let
BUBE 2 – 6-7 let
MODRINI – 7-9 let
FRIKSI – 10-12 let
INDIGO – 13-16 let

TEČAJI ZA ODRASLE: SPROSTITEV, MOČ IN ENERGIJA,
kjer vsakdo lahko najde svoj izraz skozi ples, bodisi bolj tehnično dovršenost, bodisi sproščen in energije polen odnos do ustvarjanja in raziskovanja. Vse to vzpostavlja ravnovesje v telesu, umirja um, dviga fizično moč, ter ob odkrivanju različnih izzivov za telo, um in dušo prinaša globoko sprostitev, smozavest in stik s seboj. Vse to nas skozi ples, gib, glas, zvok, ob glasbi ali v tišini usmerja v lasten center in neskončen vir potenciala.

tečaji za odrasle:
SODOBNI PLES 1 – začetni tečaj
SODOBNI PLES 2 – nadaljevalni tečaj
IZRAZNI PLES
BALET
SHAKTI DANCE -joga plesa
KUNDALINI JOGA

 Kaj je sodobni ples?

 “If I could tell you what it meant, there would be no point in dancing it” (Isadora Duncan)

Sodobni ples kot umetniška zvrst nima preproste, enotne definicije. Njegova najvidnejša lastnost je neprestano spreminjanje in iskanje novih oblik, novih tem, in s tem novih realnosti. Plešemo bosi, poudarek je na moči in stiku s tlemi, kot tudi vertikali. Sodobni pleslaci so vajeni kontakta, improvizacije, fizičnosti, kompozicijskih in performativnih prijemov.

Je umetnost 20.st., za katero so značilne različne sodobne plesne usmeritve, ki jim je bil skupen odpor proti izumetničenosti baletnega klasicizma 19.st. Njegovi ustvarjalci so večinoma koreografi, ki eksperimentirajo in se izogibajo konvencionalnih oblik, metod, postopkov in smeri. Sodobni ples ne zajema ene, temveč več plesnih tehnik ali osebnih koreografskih jezikov. Pionirji sodobnega plesa so zahtevali svobodo izražanja mimo kodiranosti klasičnega baleta, prevladata urbana kultura in upor malomeščanstvu, nastajajo raziskave novih pristopov do časa in prostora, kot prve teoretične osnove sodobnega plesa (Isadora Duncan, Mary Wigman, Jacques Dalcroze, Rudolf Laban, Martha Graham, Merce Cunningham…). Povojni čas je prinesel nova estetska in umetniška iskanja. Ples se širi, prehaja z odra v studie in šole. Vedno več je stvaritev, imen, skupin, tudi teoretskih del. V plesu se povezujeta vzhod in zahod. Čas po 2. svetovni tako vse do danes k nam prinaša različne vplive: predvsem nemškega plesnega ekspresionizma (plesna šola Mete Vidmar 1931, Živa Kraigher),  v 80′ pa se iz Londona vrne plesalka in koreografinja Ksenija Hribar in l.1984 ustanovi prvo profesionalno plesno skupino Plesni Teater Ljubljana. Na tej točki se začne pistai novo poglavje Slovenskega sodobnega plesa in njegove profesionalizacije, ki danes šteje vrsto profesionalnih plesalcev, odmevnih in priznanih koreografov, ki delujejo samostojno ali v okviru lastnih produkcij. Nedvomno pa vsi skupaj skrbimo za odmevnost doma in po celem svetu.

Spletna stran: http://intakt.si/
Telefon: 041 203 527
Address: Cesta bratstva in enotnosti 23, 8330 Metlika
Predstavitev izvajalca:

PLESNO DRUŠTVO KROKAR je bilo ustanovljeno l. 1999 z namenom spodbujanja in oživljanja sodobne plesne umetnosti na področju Bele krajine. Gre za prvo društvo za sodobni ples na tem območju, s katerim že vrsto l. skrbimo za podmladek v sodobnem plesu in hkrati za promocijo različnih plesnih zvrsti. Svoje delovanje smo razširili tudi na druge plesne dejavnosti, saj želimo privabiti čim večje število udeležencev v naše društvo. 

Skozi leto izvajamo vrsto plesnih izobraževanj skozi delavnice ali gostovanja različnih plesnih pedagogov (Borut Bučinel, Bara Kolenac, Maja Delak, Sebastjan Starič, Boštjan Antončič, Sabina Schwenner, Sanja Kašaj…). Vsako leto pripravimo najmanj eno samostojno plesno predstavo, ter vrsto krajših plesnih točk, preformansov in animacij. Plesno dejavnost opravljamo predvsem na ljubiteljski ravni, vendar se vsakoletno poskušamo uvrstiti na državno revijo sodobnega plesa Živini plesni dnevi, tekmovanje mladih plesalcev in koreografov OPUS ter gostujemo po Sloveniji in širše.

Trenutno imamo 4 aktivne plesne skupine (balet, sodobni ples, hip hop) izvajamo plesno kulturo v regiji z gostovanjem različnih slovenskih in tujih plesnih ustvarjalcev (plesni forum  Celje, Plesni studio iNTAKT, Kud SAMSVOJ, KUD Pozitiv,…).

Telefon: 040691613
Address: Novi trg 5, Novo Mesto
Predstavitev izvajalca:

Terpsihora Dance Company, plesno društvo je bilo ustanovljeno septembra 1992 leta, iz takratnih dveh najboljših plesnih skupin Teore in Terpsihore. Obe skupini sta uspešno delovali že pred ustanovitvijo društva. Z rednim programom plesnega izobraževanja smo ob ustanovitvi želeli omogočiti mladim plesalcem in plesalkam prostor, kjer bodo lahko razvijali svoj talent pod strokovnim vodstvom.

Poslanstvo Terpsihora Dance Company je spodbujanje in razvijanje ustvarjalnosti skozi pedagoško in kreativno delo na področju plesa. Želimo spodbujati kreativnost v plesu in ustvarjati kreativne plesne predstave. Izobražujemo otroke v različnih plesnih tehnikah z rednimi vajami. Želimo približati svet plesne umetnosti otrokom vseh starosti, mladini, odraslim in širši publiki, jih spodbuditi k njihovi lastni ustvarjalnosti, uresničevanje svojih interesov na področju plesne umetnosti in s tem bogatenje kulturnega življenja v svojem ožjem in širšem okolju.

Ples predstavljamo kot osnovno izrazno sredstvo. Telo je inštrument – z njim lahko sproščamo čustva, ustvarjamo in se sporazumevamo. Ples omogoča otroku celovit razvoj, tako telesni kot duševni. Spodbuja tudi otrokov socialni razvoj, saj poteka v skupini, kjer se večja pozornost posveča posameznikovi osebnosti. S svojo sistematiko spodbuja otrokov telesni in duševni razvoj – še posebno čustveni, intelektualni, ustvarjalni in umetniški ter čut za estetiko. Ples je del splošne kulture vsakega posameznika in vzgaja v vrednotenje kulturne dejavnosti. Tako v lanskem kot letošnjem plesnem letu se osredotočamo na izpopolnjevanje našega namena in cilja, prek katerega pripravljamo plesne prireditve, ki so tematsko osmišljene.

V društvu so poučevali priznani plesni pedagogi tako iz Slovenije kot iz tujine: Sinja Ožbolt, Andreja Obreza, Uršula Teržan, Marta Štembergar, Fred Lasser, Maritza Galaz, Jana Menger, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Igor Sviderski,…Kar nekaj sedaj priznanih plesalcev in pedagogov pa je začelo svojo plesno pot prav v Terpsihori in jo je potem uspešno nadaljevalo v Ljubljani in v tujini: Gregor Luštek, Jana Menger, Rosana Hribar, Pavček Boštjan, Sabina Schwenner …

Telefon: 040 171 247