Body movement

Address: Tabor 13, Ljubljana
Predstavitev izvajalca:

Capoeira je borilna veščina, ki se je skozi stoletja razvijala med pripadniki afriških plemen in indogenih ljudstev v suženjstvu kolonialne Brazilije. Sužnji so s capoiero ohranjali svojo tradicijo, kulturo, vzdrževali so vitalnost in tako krepili telo in duha v boju za obstanek.

Danes capoeira predstavlja obliko vadbe s katero pridobimo na telesni moči, kondiciji, fleksibilnosti in tudi akrobatiki.

Trening capoeire je posvečen vsem skupinam mišic, zato oseba, ki redno trenira pridobi tudi na  ravnotežju, gibljivosti, srčni vzdžljivosti, oblikovanem telesu, pravilnem dihanju in razvije občutek za ritem. Ob vsem tem pa ima še družabno noto, saj je unikaten način druženja in povezovanja ljudi znotraj skupine, kot tudi na mednarodni ravni.

Prakticirajo jo vsi, moški in ženske, otroci, mladina ter starejši. Učinkovita je prav tako za tiste, ki se niso nikoli aktivno ukvarjli s športom. S pomočjo treninga capoeire lahko izoblikujejo telo, za kakršnega so se trudili celo življenje.

Glavna in najbolj prepoznavna lastnost capoeire, ki jo tako močno loči od ostalih borilnih veščin, je neločljivost glasbe – petje pesmi in igranje inštrumentov. Prav ta navedena dejstva so razlog, da jo mnogi prevečkrat zamenjujejo za ples. Tehnika napada in obrambe se namreč izvaja v prikritem gibanju, cilj torej ni udariti ali raniti nasprotnika, temveč igrivo nakazovati udarce, prakticirati ter dokazovati samoobvladovanje in natančno opazovanje.

Igra capoeire se izvaja v krogu, imenovanem roda. Rodo sestavlja skupina ljudi, ki s ploskanjem in petjem (v portugalskem jeziku) spremljajo ter spodbujajo dogajanje v rodi, znotraj katere sta dva igralca – capoerista. V rodi izmenično izvajata napadalne in obrambene gibe in skušata drug drugega postaviti v neizhoden položaj. Stil in hitrost igre narekujejo inštrumenti. Igra je lahko hitra in vključuje veliko akrobatskih (stil ‘regional’) ali pa je počasna in pretkana (stil ‘angola’).

Ena od najbolj razširjenih šol capoeire na svetu  je CAPOEIRA SENZALA, v Sloveniji učenci treniramo pod vodstvom mestre Luis Clauida (Luis Claudio). Skupina živi in se razvija, že več kot 5 let. Med odsotnostjo mestreja, pa skupino vodi graduirana učenka Živa Ajdovec – Eletrica.

Treningi potekajo s pričetkom septembra celo leto v ŠD- Tabor, Ljubljana in OŠ Simon Jenko – Kranj.

Drži, da je skozi zgodovino spremenila obliko ter pomen, vendar eno še vedno ostaja nespremenjeno: capoeira ohranja kulturo, krepi telo in duha.

Spletna stran: http://www.senzala.si/
Telefon: 040 433 694
Kulturno društvo Plesna izba Maribor
Address: Pobreška cesta 20, Maribor
Predstavitev izvajalca:

Plesno izobraževanje
Plesna izba Maribor ima izjemno pomembno izobraževalno in kulturno vlogo, saj mlade uvaja v izobraževalni proces sodobnega umetniškega ustvarjanja in jim z vrhunsko izdelanimi plesnimi predstavami omogoča odrsko produkcijo ter delovanje znotraj uprizoritvene umetnosti.

Kulturno društvo Plesna izba Maribor s pridobljenim statusom društva v javnem interesu in statusom vrhunskega plesnega ansambla, deluje že 16. leto na področju samostojne produkcije in že 23. leto nadaljuje s strokovnim programom usposabljanja v okviru celoletnega plesnega izobraževanja različnih smeri sodobnega plesa kot umetniške ustvarjalnosti.

Ples je umetnost, ki ga na ustvarjalni in kreativni način posredujemo mladim z namenom, da postane ples več kot samo ljubiteljska dejavnost. Dolgoročni izobraževalni načrt Plesne izbe Maribor bazira na podajanju širokega spektra znanja različnih plesnih tehnik, ki so za nadaljnje izobraževanje v plesu nujno potrebne. Vedno več naših učencev se odloča za profesionalno plesno kariero.

O kvaliteti plesno-izobraževalnega programa pričajo dejstva o uspešnih plesalcih, koreografih in pedagogih, ki so svoje plesno izobraževanje pričeli v Plesni izbi Maribor in šolanje nadaljevali na priznanih plesnih akademijah v tujini (London, Bruselj, Amsterdam, Salzburg, New York …). Sedaj z nami sodelujejo kot profesionalni pedagogi in koreografi.

Telefon: 02 250 13 16 ali 031 757 393
KUOD Bayani
Address: KUOD BAYANI
Perovo 16b
1241 Kamnik
Predstavitev izvajalca:

Skupina Bayani se je formirala leta 2004 in se prvič uradno predstavila na 1. festivalu Kamfest v Kamniku. Julia Tomšič, Tanja Potočnik in Nataša Kočar so jeseni 2004 začele poučevati in nastopati orientalski ples v obliki neformalnega združenja Bayani. Leta 2005 združenje postane pravno formalno in odtlej nosi ime Kulturno umetniško orientalsko društvo (KUOD) Bayani. Istega leta se je skupini pridružila Manca Pavli. Skupaj jih je povezala ljubezen do orientalskega plesa in bližnjevzhodnih folklor, glasbe, pa tudi kulture in plesa nasploh.

Leta 2008 se je društvu KUOD Bayani pridružila izkušena mlada plesalka in koreografinja Sylvia Valentine, ki je skupaj z Natašo Kočar v društvu vzpostavila sekcijo za indijski ples Shakti. Sylvia in Nataša sta bili že pred tem vrsto let plesni kolegici v skupini Nataraj, kjer sta plesali klasični indijski ples bharata natyam. V društvu KUOD Bayani so plesalke pod vodstom učiteljice iz tujine Mayale Brache začele s klasičnim indijskim plesom kathak, bollywoodom in indijskimi folklornimi plesi.

V dobrih desetih letih od prvega nastopa skupine Bayani se lahko KUOD Bayani pohvali s številnimi nastopi na prireditvah in predstavah doma in v tujini, z osmimi rednimi letnimi prodkucijami plesne šole, ki deluje znotraj društva, ter sedmimi plesnimi predstavami:

2005 – Kasbah
2006 – Jalla jalla
2007 – Zaghareet
2009 – Hayeti
2010 – Kundalini
2011 – Zeina, tista druga ženska
2013 – Om Shakti

Telefon: 041 826 372
Address: Cesta Ljubljanske brigade 33, Ljubljana
Predstavitev izvajalca:

MOJE MESTO OM

Ste tako utrujeni, da namesto sprehoda raje ležete na kavč? Slabo spite, se prebujate in vrtite po postelji vsako noč? Vas vse boli, na da bi bili vzrok fizični napori? Hitro vzrojite in maltretirate svojo okolico? Vam vedno zmanjka energije, da bi končno le zabili gol? Se pogosto sprašujete, od kod prihajate, kaj tu počnete in kam greste od tu? Imate težave najti smisel življenja, odvajanja od slabih navad, neprestanih skrbi o stvareh, na katere tako ali tako nimate vpliva? …….

Znebite se vse te navlake – pridite v MOJE MESTO OM!

Da bi ostali ali postali zdravi, motivirani, polni energije in bili kos vsakdanjim izzivom, moramo nekaj storiti zase – tako v fizičnem kot tudi psihičnem smislu. Spremeniti ali dopolniti moramo način življenja in razmišljanja, sicer nas bodo načele bolezni in namesto uživanja bo naše življenje vse prevečkrat trpljenje. MOJE MESTO OM je ravno pravo mesto kamor se v današnjem ‘norem času’ lahko zatečete na urice sprostitve, okrepite svoje telo in duha in njuno delovanje uglasite z umom… Programe neprestano dopolnjujemo in vsak trenutek so vam na voljo: INTEGRALNA JOGA, TAI JI QUAN, ZVOČNE KOPELI, VODENA VADBA ZA ZRELA LETA, … in drugo.

INTEGRALNA JOGA

… ali »joga sinteze« je znanost o pravilnem življenju in je namenjena vključevanju v vsakodnevno življenje. Vključuje samo-spoznavanje in samozavedanje, kar vpliva na naše vsakodnevne misli, besede, dejanja in reakcije.  Deluje na vse vidike človeka – fizičnega, vitalnega, mentalnega, psihičnega, emocionalnega in duhovnega. Integralna joga je sistem integrirane edukacije ne samo telesa in uma, ampak tudi notranjega duha. Skozi Integralno jogo preoblikujemo človeško osebnost. Mnenje, da joga sestoji samo iz fizičnih vaj oz. samo iz asan (telesnih položajev) in pranajam (tehnik dihanja), je napačno in zelo ozko. Prava joga je veliko več kot asane, pranajame, mudre, bandhe in krije. Te prakse so le pomoč pri jogi. Cilj Integralne  joge je izpopolniti in osvoboditi človeško življenje. Vsak človek ima namreč izjemen potencial v sebi, ampak za razvoj le-tega potrebuje močan in dobro natreniran um, kar pa lahko doseže le z različnimi jogijskimi praksami. Skozi jogijske prakse lahko pridobimo popolno kontrolo nad telesom in umom ter njuno delovanje uskladimo z s potrebami in zahtevami uma. Element, ki je prisoten pri vseh jogijskih praksah (asanah, pranajamah, relaksacijskih tehnikah, meditativnih tehnikah, mantranju itn.), pri vseh vejah joge, o katerem nam govorijo Bhagavad Gita in drugi stari spisi, je opazovanje in zavedanje. Brez opazovanja in zavedanja ni joge. Samo z opazovanjem in zavedanjem bomo spoznali svoj um, njegove izprijenosti, sebe, svojo pravo naravo. Zato se  zdi, da je ravno opazovanje in zavedanje tisto, kar lahko naredi duhovno prakso iz naših vsakodnevnih opravil, dejanj, misli, besed, čustev, reakcij… Z opazovanjem in zavedanjem sebe bomo marsikaj ugotovili, izvedeli marsikaj o sebi in marsikaj lahko spremenili na boljše, kar se bo odražalo v vseh sferah našega življenja.

TAI JI QUAN  (izgovarja se taj či čuan)

… je učinkovita kitajska veščina za krepitev in varovanje zdravja. Temelji na znanosti o negovanju življenjske moči ( či = življenjska energija ), zakonih življenjske energije, ki kroži v človeškem telesu, na teoriji ravnovesja jin-jang in učinkovitih samoobrambnih tehnikah. Poleg akupunkture ter kitajske masaže in zeliščarstva je tai ji quan eden od glavnih stebrov tradicionalne kitajske medicine. Vsi imamo obdobja, ko nam primanjkuje spanca, ko nas pestijo stresi in druge duševne težave, telo pa nas prej ali slej opozori, da nismo v naravnem ravnovesju. Pri tem nam lahko uspešno pomaga tai ji quan, ki svojo učinkovitost potrjuje že več stoletij. Tudi pri nas je vse več navdušencev, mladih in starih, ki vztrajno vadijo in prisegajo na njegovo učinkovitost. Po določenem času rednega prakticiranja tai ji quana se njegovi učinki kažejo na izboljšanju tako fizičnega, umskega kot čustvenega zdravja. Vidno se okrepi imunski sistem, postanemo odporni na prehlade, gripe in podobne sezonske bolezni, izboljšala pa se tudi prekrvavitev (ni več občutka mrzlih nog kot včasih). Poveča se tudi gibljivost sklepov, vezi so prožnejše in mišice močnejše (še posebej nog in trupa). Pozdravijo se je stare poškodbe hrbta in postanemo vitalnejši. Glede zdravja uma se izboljša celostno zaznavanje sebe in okolice, postanemo bolj ustvarjalni in produktivni. Hitreje pa prepoznavamo tudi zunanje stresorje in jih nevtraliziramo, tako da ne padamo v destruktivna čustvena stanja dolgoročneje, saj jih iz tišine v sebi, ki jo razvija izvorni tai ji quan, lahko prestopimo in gremo osrediščeno dalje.

ZVOČNE KOPELI

… izvajamo,  ker vas vibracije zvoka Gonga, Tibetanskih posod in drugih starodobnih glasbil, s svojimi zvočnimi vibracijami, očistijo, zdravijo in poživijo. To so vedeli ljudje že pred tisočletji. Ne nek kakofoničen hrup, ampak zvok posebnih instrumentov, ki so uglašeni na vaše notranje vibracije, na vibracije vaših celic, tkiva in posameznih organov. Zvok odpira energetske blokade v vas, vas popolnoma umirja, odpravlja mnoga bolezenska stanja v začetnih in tudi nadaljevalnih fazah ali vsaj služi, kot podpora, odpravljanju teh stanj. Vse od nekajminutnih pavz, ki si jih privoščite pri nas, do celonočnih meditacij na vikend delavnicah. Zvočne kopeli kombiniramo s Krya in Nidra Jogo, dodajamo barvno in aroma kopel, …

VODENA VADBA ZA ZRELA LETA

… je namenjena predvsem starostnikom, ki se še niso sprijaznili s tem, da je njihovo telo postalo okorno in gibalno omejeno. Že po nekaj vadbah boste občutili neizmerno olajšanje in spremembe, ki vam bodo  spet vlile novo voljo do življenja in tudi dela.

Poleg omenjenih dejavnosti organiziramo tudi:

Predavanja in okrogle mize o vodi,  (srebrna voda,  živa voda, informatizacija vode… ),  Ajurveda, osnove TKM itd…
Čiščenje čustvene posode;
Plesi v krogu;
Joga smeha;
Vsakoletni RETREAD ali umik za 7 dni v tišino, z meditacijo, jogo, Tai JI Quanom in večernimi tematskimi srečanji;
Hoja po žerjavici
Osebna svetovanja

MOJE MESTO OM – PLESNO MESTO
cesta Ljubljanske brigade 33
Ljubljana 1000
Mercator center Šiška – 1. nadstropje
01 510 84 84 in 041 33 33 03
info@plesnomesto.si

help@siol.com
Facebook MO

Facebook PLESNO MESTO
www.plesnomesto.si

IgorT – 041 610 364
Marko Hren – 051 306 191
Anita Vihtelič – 041 615760

Telefon: 01 510 84 84 in 041 33 33 03
Address: Ulica Kraljeviča Marka 19, Maribor
Predstavitev izvajalca:

Naša plesna šola se lahko v 12 letih, delovanja pohvali z kar 34 naslovi državnih prvakov v različnih kategorijah.Sprva majhna plesna šola, ki se je ukvarjala samo z tekmovalnim plesom je prerasla v ruminirano plesno šolo, ki se danes ukvarja z različnimi zvrstmi plesa in organizacijo prireditev. Idejni vodja plesne šole Samba je bila Natalija Banovič na plesnem področju aktivna že več kot 20 let. V svoji plesni karier je zmagala na vseh večjih tekmovanjih kot so Internationale, Copenhagen open, Blackpool, Cervia open,… in postala 8 krat državna prvakinja in svetovna prvakinja v latinskoameriških in standardnih plesih. Danes ima status plesnega učitelja z dolgoletnimi izkušnjami s področja športnega plesa in družabnega plesa z licenco Plene zveze Slovenija in Fakultete za šport.. Donald Keranovič predsednik plesnega društva skrbi za organizacijo plesne šole Samba, predvsem poučuje salso in družabne plese ter skrbi da delo v plesni šoli poteka nemoteno.Donald je tudi član SLP-ja pri plesni zvezi Slovenije in plesni vaditelj z licenco Plesne zveze Slovenija in Fakultete za šport.

Plesna šola Samba je za vse generacije! Za začetnike, tiste, ki želijo plesno znanje obnovit ali nadgradit, za tiste, ki si želijo naučiti plesnih korakov za poroko, maturantski ples, valeto ali kakšno drugo svečano priložnost.

Zakaj se odločiti za našo plesno šolo:

-zato ker sta pri nas pozitivno vzdušje in zabava obvezna
-zato ker smo kot plesni klub Samba vključeni plesno zvezo slovenije, kar plesalcem omogoča vključitev v plesni tekmovalni sistem Republike Slovenije
-zato ker imamo ugodne cene in strokovni kader
-zato ker imamo odlične rezultate na tekmovanjih doma in v tujini
-zato ker se tudi v prostem času družimo in smo kot ena velika družina, če želiš postati tudi ti del naše družine se nam pridruži!

Telefon: 041513655 Donald
Spletna trgovina Za ples – www.za-ples.si
Address: Liminjanska 81, Portorož
Predstavitev izvajalca:

Nudimo:

različne modele baletnih copat za otroke in odrasle
baletne drese za otroke in odrasle
hlačne nogavice in legice
baletna krilca in tutuji
torbe in ostali dodatki
bogata ponudba gimnastičnih dresov

V naši spletni trgovini boste brez težav izbrali pravo velikost obutve ali oblačila s pomočjo ustreznih tabel, lahko pa se za nasvet obrnete na našo telefonsko številko za hitro naročanje. Dostava na vaš naslov s Pošto Slovenije.

Za ples, prodaja opreme za ples Alica Vrunč Krejačič s.p.

Spletna stran: http://www.za-ples.si
Telefon: 05 6771 631
Trgovinica Anabela, prodajalna za ples
Address: Brničičeva ulica 13, ljubljana
Predstavitev izvajalca:

Zapleši skozi življenje s trgovinico Anabela

Trgovinica Anabela je specializirana prodajalna za ples, kjer plesalcem ponujamo bogat nabor izdelkov, primernih za vse vrste plesa. Raznovrstna ponudba svetovno znanih proizvajalcev plesne opreme kot so Bloch, Capezio, Sansha, Bleyer bo zadovoljila še tako zahtevne kupce. V  prodajalni v Ljubljani na Brnčičevi 13 imamo visoko kvalitetne izdelke za prve plesne korake, primerne za naše majhne plesalce, do izdelkov za profesionalne plesalce. Ker želimo biti našim kupcem na voljo vse dni, imamo tudi spletno trgovino na naslovu www.anabela.si, kjer je na voljo celotna paleta izdelkov. V osmih letih, kar delujemo na slovenskem tržišču, smo pridobili zaupanje številnih plesalcev in plesnih šol, s katerimi sodelujemo že vrsto let. Vsem našim strankam ponudimo strokovne nasvete in informacije, trudimo se, da naročene izdelke dobavimo v čim krajšem času, predvsem pa skrbimo za prijazno postrežbo in pozitivno energijo.

Ples je način življenja, ples je umetnost, je šport, je zabava, je ljubezen, zato se trudimo, da vsi plesalci najdejo v naši trgovinici nekaj zase in tako skupaj uresničujemo naš slogan: Zapleši skozi življenje.

Spletna stran: http://www.anabela.si
Telefon: +386 41 779 357