Plesni center Fredidance

Ime: Plesni center Fredidance
Predstavitev izvajalca:

Plesni center Fredidance je zaživel leta 1991, ko sta ga ustanovila mednarodna plesna strokovnjaka Fredi Novak in Daniela Škofic Novak. Potem ko sta si »po svetu« nabrala kar nekaj pedagoških in sodniških izkušenj, sta nekdanja športna plesalca v ljubljanski Zadobrovi odprla plesni center, v katerem sta kanila svoje bogate izkušnje ponuditi prav vsem slovenskim in tujim parom. Že takrat sta namreč menila, da so plesalci vse preveč ukleščeni v matične klube in da v resnici nimajo prav dosti možnosti za pridobivanje raznolikega plesnega znanja. »Demokratična« zamisel se je uresničila, a le delno, saj sta na koncu tudi onadva ustanovila plesni klub in vanj povabila vse tiste plesalce, ki so verjeli v njuno plesno metodo. Pa tudi vizijo, ki je temeljila na odprtosti t.i. plesnih »klasov« in čim večji »ponudbi« najrazličnejšega plesnega znanja. Slovenskega in tujega.

Zgodba o uspehu Plesnega kluba Fredi se je torej začela pred dvema desetletjema in se seveda uspešno nadaljuje. Prvo desetletje kluba sta vsekakor najbolj zaznamovala najuspešnejša slovenska športna plesalca vseh časov, Katarina Venturini in Andrej Škufca. Varovanca Fredija Novaka in Daniele Škofic Novak sta kar trikrat osvojila naslov svetovnih prvakov v kombinaciji 10 plesov in kariero amaterskih tekmovalcev zaključila kot svetovna prvaka v latinskoameriških plesih. Katarina in Andrej sta žela uspehe tudi v profesionalnih plesnih vodah, na parketu njunega matičnega plesnega kluba pa se urijo njuni nasledniki.Preteklo desetletno obdobje so zlasti zaznamovali sledeči plesalci in plesalke: Jurij in Jagoda Batagelj, Klemen Prašnikar in Sasha Averkieva, Miha Vodičar in Nadiya Bychkova, Damir Halužan in Anna Maschyts, Matej in Špela Kralj, Aljaž Škorjanec in Valerija Rahle…Vsi našteti plesalci so danes prepoznavni in uspešni  v mednarodni plesni areni, nekateri še kot aktivni tekmovalci, drugi kot profesionalni plesalci ali plesni učitelji in trenerji.

V tretje desetletje obstoja Plesni klub Fredi vstopa optimistično. Andrej Škufca z novo plesalko Melindo Torokgyorgy posega po najvišjih uvrstitvah med profesionalnimi plesalci, oba pa se redno vključujeta v delo z mladimi plesnimi pari v PK Fredi. Od mlajše generacije tekmovalcev ne moremo mimo uspešnega tandema – Bojan Lazareski in Tjaša Novak.Plesalca sta v svoji kratki skupni plesni karieri že trikratna članska državna prvaka Srbije v LA plesih ter dobitnika bronaste medalje na Južnoevropskem prvenstvu v LA plesih. Klemen Prašnikar in Sasha Averkieva pa sta nedvomno trenutno najboljša slovenska plesna ambasadorja v mednarodni plesni zvezi WDC, kjer se redno uvrščata med najboljše v konkurenci amaterskih plesnih parov.Nedavno sta Sloveniji priplesalazlato medaljo na Evropskem prvenstvu v latinskoameriških plesih.

»Recept« za zavidljive tekmovalne rezultate plesalcev, šolanih v Fredidance centru prav gotovo najdemo v zamisli o »demokratičnem« deljenju znanja in izkušenj s plesalci. Iz te se je razvila tudi posebna metoda dela in vsestranske priprave plesalcev na najtežje tekmovalne preizkušnje. Sliši se zapleteno, a »Fredijeva metoda« temelji na preprostem spoznanju, da plesalci ne morejo črpati znanja le iz enega trenerskega vira. Posebnost Plesnega centra Fredi so zato mednarodne plesne delavnice, na katerih plesalci s pomočjo tujih in slovenskih pedagogov najrazličnejših profilov spoznavajo večplastnost plesnega življenja. Tako so med stalnimi sodelavci centra strokovnjaki, ki skrbijo za posebno psiho- fizično pripravo plesalcev,med njimi omenimo Tino Jarc-Šifrar, pa Angležinjo Carol MacRaild, ki je priznana strokovnjakinja za latinskoameriške plese, pa Norvežana Lasseta Odegaard, ki plesalce izpopolnjuje v standardnih plesih.

Vrata Plesnega centra Fredi so torej odprta – za vse plesalce, ne glede na klubsko ali nacionalno pripadnost. Le v odkritem, prijetnem, sproščenem in delovnem vzdušju lahko namreč tekmovalci, poleg izpiljene tehnike in pomembnih plesnih izkušenj, mimogrede pridobijo še kakšno novo spoznanje o svojem najpomembnejšem izraznem inštrumentu – telesu. In prav plesalčevemu telesu in njegovi vsestranski pripravljenosti na tekmovalne napore posvečajo danes največ pozornosti vse vrhunske šole plesa. Tudi Plesni center Fredi pri tem ni izjema, še več, prizadeva si soustvarjati sodobni svetovni plesni trend, za katerega ima zasluge tudi t.i. »slovenska šola plesa«.

Spletna stran: http://fredidance.si
Telefon: +386 1 5291060 ali 031 647 637
Naslov: Zadobrovška 88, Ljubljana

Send Message to listing owner

Listing Title: Plesni center Fredidance