CAPOEIRA (SENZALA SLOVENIJA)

Ime: CAPOEIRA (SENZALA SLOVENIJA)
Predstavitev izvajalca:

Capoeira je borilna veščina, ki se je skozi stoletja razvijala med pripadniki afriških plemen in indogenih ljudstev v suženjstvu kolonialne Brazilije. Sužnji so s capoiero ohranjali svojo tradicijo, kulturo, vzdrževali so vitalnost in tako krepili telo in duha v boju za obstanek.

Danes capoeira predstavlja obliko vadbe s katero pridobimo na telesni moči, kondiciji, fleksibilnosti in tudi akrobatiki.

Trening capoeire je posvečen vsem skupinam mišic, zato oseba, ki redno trenira pridobi tudi na  ravnotežju, gibljivosti, srčni vzdžljivosti, oblikovanem telesu, pravilnem dihanju in razvije občutek za ritem. Ob vsem tem pa ima še družabno noto, saj je unikaten način druženja in povezovanja ljudi znotraj skupine, kot tudi na mednarodni ravni.

Prakticirajo jo vsi, moški in ženske, otroci, mladina ter starejši. Učinkovita je prav tako za tiste, ki se niso nikoli aktivno ukvarjli s športom. S pomočjo treninga capoeire lahko izoblikujejo telo, za kakršnega so se trudili celo življenje.

Glavna in najbolj prepoznavna lastnost capoeire, ki jo tako močno loči od ostalih borilnih veščin, je neločljivost glasbe – petje pesmi in igranje inštrumentov. Prav ta navedena dejstva so razlog, da jo mnogi prevečkrat zamenjujejo za ples. Tehnika napada in obrambe se namreč izvaja v prikritem gibanju, cilj torej ni udariti ali raniti nasprotnika, temveč igrivo nakazovati udarce, prakticirati ter dokazovati samoobvladovanje in natančno opazovanje.

Igra capoeire se izvaja v krogu, imenovanem roda. Rodo sestavlja skupina ljudi, ki s ploskanjem in petjem (v portugalskem jeziku) spremljajo ter spodbujajo dogajanje v rodi, znotraj katere sta dva igralca – capoerista. V rodi izmenično izvajata napadalne in obrambene gibe in skušata drug drugega postaviti v neizhoden položaj. Stil in hitrost igre narekujejo inštrumenti. Igra je lahko hitra in vključuje veliko akrobatskih (stil ‘regional’) ali pa je počasna in pretkana (stil ‘angola’).

Ena od najbolj razširjenih šol capoeire na svetu  je CAPOEIRA SENZALA, v Sloveniji učenci treniramo pod vodstvom mestre Luis Clauida (Luis Claudio). Skupina živi in se razvija, že več kot 5 let. Med odsotnostjo mestreja, pa skupino vodi graduirana učenka Živa Ajdovec – Eletrica.

Treningi potekajo s pričetkom septembra celo leto v ŠD- Tabor, Ljubljana in OŠ Simon Jenko – Kranj.

Drži, da je skozi zgodovino spremenila obliko ter pomen, vendar eno še vedno ostaja nespremenjeno: capoeira ohranja kulturo, krepi telo in duha.

Spletna stran: http://www.senzala.si/
Telefon: 040 433 694
Naslov: Tabor 13, Ljubljana

Send Message to listing owner

Listing Title: CAPOEIRA (SENZALA SLOVENIJA)