Plesni Studio Intakt – ples kot umetnost za vsakogar

Plesni Studio Intakt – ples kot umetnost za vsakogar
Ime: Plesni Studio Intakt – ples kot umetnost za vsakogar
Predstavitev izvajalca:

PLESNI STUDIO INTAKT- SODOBNI PLES, ples kot umetnost za vsakogar

» For me dancing is a way of thinking. Through dance we can embody the most abstract ideas and thus reveal what we can not see, what we cannot name.« Anna Teresa De Keersmaker

V Plesnem Studiu Intakt se ustvarjanje skozi ples začne pri 4 letih in se nikoli ne konča. Umetniško in programsko ga vodi plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja Nataša Tovirac.

To je prostor, kjer se že 28 let skozi različne izobraževalne programe v umetnosti plesa kalijo otroci, mladostniki, odrasli ali starši in stari starši.

Sodobni ples ima svojo tehniko, orodja za spodbujanje domišljije in ozaveščanje lastnega vira v ples, ki je od nekdaj v nas. Plesa ne učimo, le odkrivamo ga v sebi in skozenj svoje telo tehnično brusimo z vajami, z različnimi nalogami kjer misel kroji gib, moč in fleksibilnost uma. Vadba je  lahko sproščena igrivost in hkrati intenziven celosten trening,  ki krepi telo, um in duha, tako se kot diamanti brusimo na vseh nivojih.

Ekipo profesionalnih plesalcev, koreografov in pedagogov v PS INTAKT, ki vodijo 12 različnih tečajev predstavljajo pedagogi sodobnega plesa, ki so se šolali na akedemijah v tujini in doma, Igor Sviderski, Nataša Živković, Maja Kalafatić, Nataša Tovirac in Veronika Valdes, pedagoginja  izraznega plesa, mojstrica plesne improvizacije je Jasna Knez, balet poučuje Špela Repar Lomovšek, ustvarjalni ples za otroke pa pokrivajo Dominika Kacin, Sabina Schwenner, Maja Kalafatić in Nataša Tovirac, vse prekaljene mentorice z veliko izkušnjami pri sistematičnemu plesno ustvarjalnemu delu in psihomotoričnemu razvoju otrok.

NOVOST v slovenskem prostoru Shakti Dance – jogo plesa poučujeta Aleksandar Banić in Nataša Tovirac, slednja vodi tudi jutranjo vadbo Kundalini joge.

Poleg rednih tedenskih tečajev organiziramo tudi video plesne večere, vikend plesne delavnice in  petkove delavnice za raztres po napornem tednu, ki združujejo jogo in gong kopel, pod vodstvom Katarine Hohnec in Vladimirja Janca.

Vsako leto nastopamo na festivalih otroške plesne ustvarjalnosti PIKA MIGA in festivalu mlade plesne ustvarjalnosti ŽIVA, ki sta državna festivala na najvišjem nivoju, udeležujemo se mednarodnega tekmovanja plesnih miniatur OPUS1 z avtorskimi plesi naših plesalcev.

Ob koncu vsake sezone našo ustvarjalnost sklenemo v celovečerni predstavi na odru Centra kulture Španski borci, letos bo ta 11. 06. 2015.

Pri nas lahko  lahko  vse to izkusite in obiščete katerikoli tečaj brezplačno ob 1. obisku skozi celo leto. Dobrodošli.

USTVARJALNI PLES ZA OTROKE
Moto naših plesnih uric je druženje ob ustvarjanju in raziskovanju skozi gib in ples. Otroku prisluhnemo in ga povabimo v proces raznolikega sproščenega giba, podprtega z različnimi vsebinami, ki spodbujajo otrokovo domišljijo in spontano ustvarjajo ples.
S povabilom predlagamo in ponudimo plesno ustvarjanje kot kraljestvo, v katerem je vsak otrok varen in svoboden v svojem izražanju telesa, čustev, misli in spoznanj. Predvsem pa ob tem močno uživamo.

Skupine ustvarjalnega plesa za otroke:
BUBE 1 – 4-5 let
BUBE 2 – 6-7 let
MODRINI – 7-9 let
FRIKSI – 10-12 let
INDIGO – 13-16 let

TEČAJI ZA ODRASLE: SPROSTITEV, MOČ IN ENERGIJA,
kjer vsakdo lahko najde svoj izraz skozi ples, bodisi bolj tehnično dovršenost, bodisi sproščen in energije polen odnos do ustvarjanja in raziskovanja. Vse to vzpostavlja ravnovesje v telesu, umirja um, dviga fizično moč, ter ob odkrivanju različnih izzivov za telo, um in dušo prinaša globoko sprostitev, smozavest in stik s seboj. Vse to nas skozi ples, gib, glas, zvok, ob glasbi ali v tišini usmerja v lasten center in neskončen vir potenciala.

tečaji za odrasle:
SODOBNI PLES 1 – začetni tečaj
SODOBNI PLES 2 – nadaljevalni tečaj
IZRAZNI PLES
BALET
SHAKTI DANCE -joga plesa
KUNDALINI JOGA

 Kaj je sodobni ples?

 “If I could tell you what it meant, there would be no point in dancing it” (Isadora Duncan)

Sodobni ples kot umetniška zvrst nima preproste, enotne definicije. Njegova najvidnejša lastnost je neprestano spreminjanje in iskanje novih oblik, novih tem, in s tem novih realnosti. Plešemo bosi, poudarek je na moči in stiku s tlemi, kot tudi vertikali. Sodobni pleslaci so vajeni kontakta, improvizacije, fizičnosti, kompozicijskih in performativnih prijemov.

Je umetnost 20.st., za katero so značilne različne sodobne plesne usmeritve, ki jim je bil skupen odpor proti izumetničenosti baletnega klasicizma 19.st. Njegovi ustvarjalci so večinoma koreografi, ki eksperimentirajo in se izogibajo konvencionalnih oblik, metod, postopkov in smeri. Sodobni ples ne zajema ene, temveč več plesnih tehnik ali osebnih koreografskih jezikov. Pionirji sodobnega plesa so zahtevali svobodo izražanja mimo kodiranosti klasičnega baleta, prevladata urbana kultura in upor malomeščanstvu, nastajajo raziskave novih pristopov do časa in prostora, kot prve teoretične osnove sodobnega plesa (Isadora Duncan, Mary Wigman, Jacques Dalcroze, Rudolf Laban, Martha Graham, Merce Cunningham…). Povojni čas je prinesel nova estetska in umetniška iskanja. Ples se širi, prehaja z odra v studie in šole. Vedno več je stvaritev, imen, skupin, tudi teoretskih del. V plesu se povezujeta vzhod in zahod. Čas po 2. svetovni tako vse do danes k nam prinaša različne vplive: predvsem nemškega plesnega ekspresionizma (plesna šola Mete Vidmar 1931, Živa Kraigher),  v 80′ pa se iz Londona vrne plesalka in koreografinja Ksenija Hribar in l.1984 ustanovi prvo profesionalno plesno skupino Plesni Teater Ljubljana. Na tej točki se začne pistai novo poglavje Slovenskega sodobnega plesa in njegove profesionalizacije, ki danes šteje vrsto profesionalnih plesalcev, odmevnih in priznanih koreografov, ki delujejo samostojno ali v okviru lastnih produkcij. Nedvomno pa vsi skupaj skrbimo za odmevnost doma in po celem svetu.

Spletna stran: http://intakt.si/
Telefon: 041 203 527
Naslov: Univerza v Ljubljani, Poljanska cesta 59, 1000 Ljubljana, Slovenija

Send Message to listing owner

Listing Title: Plesni Studio Intakt – ples kot umetnost za vsakogar