25 let umetniškega ustvarjanja prvakinje Regine Križaj

S četrtkovo predstavo Don Kihot skladatelja Ludwiga Minkusa se bo SNG Opera in balet Ljubljana poklonila svoji baletni prvakinji Regini Križaj.

je slovenska balerina, rojena v Zürichu. Leta 1988 je po končani baletni šoli v Ljubljani takoj prejela angažma v ljubljanskem baletu. Svojo prvo solistično vlogo je dobila leta 1994, ko je plesala Dulcinejo v Don Kihotu. Sledile so številne vloge v klasičnih in modernih baletih: Pirovi plesi (Himera), Tango (balet J. Lopeza), George Gershwin, II. slovenska baletna simfonija, Ana Karenina (Kitty), Coppélia na Montmartru (Svanhilda), Trnuljčica (Dobra vila in Aurora), Ognjena ptica (Lepa carična), Ukročena trmoglavka (Bianca), Zelena miza (Partizanka), Giselle (Myrtha), Labodje jezero (Odette, Odilie), Nori malar (Marija Filipescu), Navihanka (Lisa), Ta ljubezen …, Hrestač – Božična zgodba (Klara), Pokrajina misli, Privlačnost nasprotij, Pepelka (Dobra vila), Serenade, Veronika se odloči, Arhitektura tišine, Mozart vs. Schumann, Don Kihot (Dulcineja), Yin&Yang (She is missing …), Tango za Rahmaninova – Rapsodija, Labodje jezero, ideal romantičnega baleta – tokrat … po Prešernu (Ana Jelovšek), Bajadera (Nikija), Giselle Davida Dawsona (Mirta), baletni večeri Pod zvezdami (Čudoviti svet … je lahko), Vidnonevidno (Miniature), Klasika in tango (Umirajoči labod), Stravinski (Otroci z roba resničnosti), Coppelia (Madam), Trnuljčica (Lilac, dobra vila), Don Kihot (Mercedes) in Tristan in Izolda (Brangaene).

Za vlogi Odette in Odilie (Labodje jezero) je leta 2002 prejela nagrado Lidije Wisiakove, za svoje umetniško delo pa tudi Župančičevo nagrado ter za baletni opus v zadnjih dveh letih, še zlasti za predstave Klasika in tango, Zlitje stoletij in Bajadera nagrado Prešernovega sklada leta 2013. Od leta 2005 je prvakinja baleta SNG Opera in balet Ljubljana.

foto: SNG Opera in balet Ljubljana

1_Umirajoči-labod 2_Balanchine-v-predstavi-Serenade

SetRatioSize900900-03Regina-Kriaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *